2010. október 8., péntek

Magyar utcaneveket Marosvásárhelyre!

Marosvásárhely Székely Tanácsa és a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi Szervezete mozgalmat indít a magyar utcanevekért Marosvásárhelyen. A mozgalom célja visszaállítani a kommunista diktatúra alatt, vagy azt megelőzően önkényesen megváltoztatott, a magyar művelődés és a magyar történelem személyiségeiről elnevezett utcák eredeti neveit. Rendszeresíteni akarjuk a kétnyelvű utcatáblákat a közösségi jogainkat és nemzeti méltóságunkat sértő mai gyakorlat helyett.

Meg kell tanulnunk újra, hogy hol volt a Deák Farkas utca, vagy a Teleki Sámuel tér, a Mikszáth Kálmán, a Munkácsy Mihály vagy a Baross Gábor utca. A kollektív emlékezet sorvadása a közösségi tudatot károsítja, és menthetetlenül széthull az a közösség, amely saját hagyományait nem képes megőrizni. Következetesen a magunk megnevezéseit kell használnunk, egymás között, a nyilvánosság előtt, a sajtóban, hogy fel tudjuk mutatni a hagyományokat megtartó közösségi akaratot és ezt követően annak érvényt tudjunk szerezni.

Meg fogunk küzdeni minden egyes utcáért, ha kell aláírást gyűjtünk, hogy állampolgári kezdeményezésként terjesszük Marosvásárhely város tanácsa elé a névváltoztatásra vonatkozó határozatokat.
Hosszú és nehéz feladatra vállalkozunk. Marosvásárhely magyar közösségének erkölcsi támogatására számítunk, és alkalmanként tevékeny részvételére a mozgalomban.  

Bod Aladár 
Marosvásárhely Székely Tanácsának elnöke                                                     

Kelemen Ferenc 
a Magyar Polgári Párt Marosvásárhelyi szervezetének elnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése